PP Balears

El PP reclama al Govern “mesures excepcionals” per a rescatar a empreses, autònoms i famílies

• Els diputats populars voten a favor dels decrets del Govern per a fer front al COVID19, però els critiquen perquè les mesures són “manifestament insuficients”
• Costa insisteix en la necessitat d'injectar liquiditat i recorda les mesures anunciades ahir per Company de 1400M€
• Sol•licita la creació d'una renda de fins a 600 euros mensuals per a complementar les rendes dels treballadors afectats per ERTEs o que s'hagin quedat en l'atur
• Demana la creació d'una línia d'ajudes de 25M€ d'habitatge i la condonació durant sis mesos de lloguers de l’IBAVI per als afectats per la crisi

El Grup Parlamentari Popular ha votat a favor del decret llei 5/2020 de mesures urgents en matèria tributària i administrativa per a fer front a l'impacte del COVID19 per “responsabilitat”, si bé el portaveu adjunt, Toni Costa, ha apuntat que “les mesures que inclou són manifestament insuficients”, ha destacat que la crisi sanitària que estem vivint requereix “mesures excepcionals a mitjà i llarg termini” i s'ha referit al pla de rescat social econòmic registrat pel GPP per un import de 1400M€, ja que “resulta fonamental salvar als autònoms i a les petites i mitjanes empreses per a salvar els llocs de treball de les famílies de Balears”.

Així, el portaveu adjunt del GPP ha demanat al Govern “mesures específiques per a injectar liquiditat a empreses i autònoms, per import de fins a 900 milions d'euros, amb línies d'ajuda a fons perdut i préstecs immediats avalats per l'administració a través de la societat ISBA”; així com l'ajornament sense recàrrec i fins al 30 d'octubre, del cobrament de tots els impostos autonòmics gestionats per l'Agència Tributària de les Illes Balears “per a tots els autònoms i empreses afectats per la crisi del COVID-19”. El ‘popular’ també ha proposat que se suspendre l'ecotaxa el 2020, “perquè no es podrà pagar” i el 2021 per a “reactivar el turisme”.

Costa, ha destacat la importància de la creació d'una renda mínima d'emergència COVID-19, de 600 euros mensuals i durant un període de 6 mesos, per a “complementar la pèrdua de renda d'aquells autònoms i treballadors que han vist minvats els seus ingressos per l'aplicació d'un ERTE o que s'han quedat a l'atur”. També ha demanat una altra línia d'ajudes en matèria d'habitatge amb una dotació mínima de 25 milions d'euros “perquè els qui han vist disminuir els seus ingressos mensuals puguin fer front al pagament del lloguer o la hipoteques”. “En aquests moments les administracions han de rescatar als ciutadans i ajudar-los a complementar els seus ingressos perquè puguin atendre les seves despeses bàsiques i contribuir a recuperar el consum en cotes similars a abans de la crisi”.

RIERA CRITICA “ELS CONTINUS ERRORS I IMPROVISACIONS DEL GOVERN EN LA CRISI SANITÀRIA”

Així mateix, el GPP ha votat a favor del decret 4/2020 de mesures urgents per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID19 “a pesar que no ens deixen col•laborar, ni aportar propostes que puguin ser bones per a la ciutadania”. Així, la diputada Nuria Riera ha assenyalat que “amb aquest decret hi ha un objectiu clar d'esmenar errors i improvisacions, incloent mesures que s'havien d'haver adoptat fa temps, com la simplificació de tràmits administratius i la tramitació d'emergència dels contractes públics” i ho ha qualificat de “batibull confús de mesures administratives per a tapar errors i retards en la gestió sanitària”.

Riera ha lamentat la falta de previsió del Govern, que ha anat a remolc del Govern central “actuant quan ja resultava impossible proveir a temps de suficients guants, màscares, desinfectants, o equips de protecció als sanitaris i quan no s'ha disposat de proves ràpides per a detectar i parar la malaltia a la gent que està confinada a les seves cases”. A més, la ‘popular’ ha recordat que “el percentatge de sanitaris de Balears amb coronavirus és el més alt d'Espanya, un 16%”.

Així mateix, Nuria Riera ha criticat que el decret presentat pel Govern autoritzi la consellera d'Hisenda a habilitar els crèdits que necessiti sense fiscalització, sense autoritzacions ni límits, “ens sembla una imprudència”. “Gastin el que es necessiti en atenció social i econòmica, ja que no han gastat en prevenció ni protecció quan tocava. Però ho facin amb controls a posteriori, amb seguretat jurídica, perquè encara tenim molts en la memòria la gestió que van fer vostès mateixos de la crisi de 2008”, ha dit la diputada del PP.

EL PP DEMANA AJUDES PER 25M€ PERQUÈ ELS AFECTATS PER LA CRISI DEL COVID19 PUGUIN PAGAR EL LLOGUER O LA HIPOTECA

El Partit Popular ha votat en contra del decret de mesures urgents en matèria d'habitatge, perquè “no solucionarà el problema” i ha demanat que es tramiti com a projecte de llei per a poder realitzar aportacions. Costa ha destacat que el Govern ha anat “de fracàs en fracàs en política d'habitatge” i que “en cinc anys no s'ha construït ni un habitatge social”. A més, ha assenyalat que “avui dia, a causa dels efectes de la crisi del coronavirus, molts ciutadans està preocupats per poder fer front a la hipoteca o el lloguer, per la qual cosa les prioritats han canviat”, per això, Costa ha demanat que s'aprovin dues mitjanes “amb urgència”, “destinin 25 milions d'euros a una línia d'ajudes per a ajudar als ciutadans que tenen dificultat per a pagar el lloguer o la hipoteca a causa de la crisi sanitària i condonin el lloguer durant 6 mesos dels habitatges i locals comercials de l’IBAVI per a ajudar a empresaris i famílies que es”.

Així Costa, ha assenyalat que en la mateixa exposició de motius de la norma es reconeix el fracàs de la gestió del Govern i ha criticat que es deixi de costat la iniciativa privada, ja que és “fonamental per a solucionar l'escassetat d'habitatge a Balears”. Creu que 514 habitatges públics se solucionaran el problema d'escassetat d'habitatge, quan el propi sector ha afirmat que falten 16.000 habitatges en el mercat?, ha dit el diputat del PP.

Toni Costa ha recordat que els ‘populars’ han presentat una proposició de llei en el Parlament que sí que contempla mesures efectives per a afrontar el problema de l'habitatge i que es basa a possibilitar l'increment d'habitatges en el mercat, baixar impostos com el de transmissions patrimonials per la compra d'habitatge habitual i facilitar el finançament, a través d'un aval públic que cobreixi fins al 25% del crèdit hipotecari.