PP Balears

El PP denúncia el “poc interès de Sánchez per Balears” en relació al retard de les ajudes de Llevant

• El diputat José Luis Camps critica que PSIB i Més votessin en contra de reclamar a Madrid el pagament urgent de les ajudes
• Demana al Govern millores en la coordinació, sistemes predictius i temps de resposta dels equips d'Emergència
• El PP reitera la seva petició de suspendre l'ecotaxa a conseqüència de la fallida de Thomas Cook
• Costa adverteix que el límit de despesa del Govern per a 2020 “agreujarà el forat en els comptes” perquè “torna a basar-se en ingressos ficticis”

El diputat Jose Luis Camps ha criticat, aquest matí, el retard de les ajudes del Govern central per les inundacions de Llevant i ha assenyalat que es tracta de “una nova mostra de la poca sensibilitat de Sánchez amb els problemes de Balears”, al mateix temps que ha criticat que el Govern autonòmic no hagi pres mesures de gran importància en per a millorar la seguretat en cas que es torni a produir una catàstrofe o emergència a les Illes.

Així mateix, el diputat José Luis Camps, ha recordat, durant la interpel•lació de política d'Emergències que “ja ha passat un any des que es va produir la terrible ‘torrentada’ de Sant Llorenç i des del GPP volem saber què s'ha fet en aquest temps en relació als compromisos que va adoptar el Govern ”. Camps ha criticat que la setmana passada el PSIB i Més per Mallorca votessin en contra d'una PNL presentada pel PP per a exigir al Govern central el pagament urgent de les ajudes pendents, i que Més també rebutgés una altra PNL del GPP per a instal•lar base de la UME a les nostres Illes, “amb el reforç de seguretat que això suposa”.

“Els ciutadans han de saber si s'han complert els compromisos adoptats pel Govern en la compareixença de la consellera Cladera del passat 23 d'octubre i en la posterior moció impulsada pel GPP”, ha dit Camps. El diputat ha reclamat a la consellera Isabel Castro el lliurament dels informes tècnics sol•licitats fa nou mesos relatius als fets, conclusions i deficiències detectades en les actuacions durant la catàstrofe de Llevant i li ha exigit que “sigui transparent i faciliti tota la documentació requerida”. Així mateix, Camps ha demanat al Govern que es realitzi especial recalcament en els simulacres, com a eina per a la detecció de possibles problemes i necessitats en futures actuacions i ha sol•licitat que es treballi en la millora de la coordinació, els sistemes predictius i el temps de resposta de les actuacions dels equips d'Emergències.

EL PP DEMANA “MESURES CONCRETES QUE INCREMENTIN LA NOSTRA COMPETITIVITAT” DESPRÉS DE LA FALLIDA DE THOMAS COOK

La diputada Salomé Cabrera ha preguntat al conseller de Turisme per les mesures adoptades després de la fallida de Thomas Cook i, concretament, per com pensa el Govern dur a terme la devolució de l'ecotaxa. Cabrera ha criticat que el conseller no hagi explicat “com es durà a terme aquesta devolució, quan es posarà en marxa i si hi ha consens entre els membres del Govern”.

La ‘popular’ ha assenyalat que “la prioritat del Govern ha de ser oferir un futur laboral als treballadors afectats directa i indirectament”, la qual cosa ha apuntat que s'aconsegueix “amb mesures que afavoreixin la competitivitat de les Illes, com la recuperació de la disposició addicional quarta de la llei de Turisme, per a afavorir la reconversió de la planta hotelera; a més de millorant la qualitat de les aigües o suspenent l'ecotaxa fins a maig de 2020 com ha demanat no sols el PP, sinó el propi sector”. “Adoptant aquest tipus de mesures concretes i efectives, demostraria que posa per damunt els interessos de Balears a la ideologia”, ha conclòs la diputada.

EL PP RECLAMA LA REBAIXA DEL PREU DELS MENÚS ESCOLARS

Per part seva, Nuria Riera, ha afirmat durant la seva pregunta al conseller d'Educació que, actualment, els preus dels menús escolars de Balears estan entre els més alts d'Espanya, amb una mitjana de 6,5 euros per dia i nen. La diputada ha recordat que la legislatura passada el PP va presentar una PNL perquè l'Executiu rebaixés el preu dels menús i els partits que conformaven el Govern van votar en contra malgrat comptar amb recursos econòmics suficients. “Aquest any hem tornat a presentar la iniciativa, demanem que el preu es rebaixi a 5 euros per dia i 4 euros per dia a partir de dos germans. Volem saber què faran vostès ara que, a més, tenen un forat de 500 milions en els comptes i hauran de retallar serveis. Tornaran a votar en contra, no faran res per a rebaixar els preus dels menús i continuaran gastant 4 milions, no en educació, sinó en alts càrrecs”, ha conclòs Riera.

“EL LÍMIT DE DESPESA PER A 2020 CONTINUARÀ AGREUJANT EN FORAT EN ELS COMPTES DEL GOVERN”

Durant la compareixença de la consellera d'Hisenda sobre el límit de despesa no financera de 2020, el diputat Toni Costa ha assenyalat que ha explicat que “ens oposem al límit de despesa aprovada pel Govern per a 2020 perquè es tracta d'una previsió basada en uns ingressos irreals, que tornarà a provocar un forat en els comptes del Govern, com ha ocorregut aquest any” i ha qüestionat que les previsions del Govern no es corresponguin amb el que diuen els principals organismes econòmics, “mentre la previsió de creixement de la AIREF per a 2020 és d'un 1,6%, la del Govern és d'un 2,1%, exactament el mateix que va ocórrer en 2019 i que ha provocat el forat de 500 milions en els comptes”, ha dit el diputat.

Així, Costa ha criticat que en el pressupost de 2020 es tornin a incloure els 120 milions del conveni de carreteres, “que una vegada més no arribaran” i es contempli un increment de la recaptació per Impost de Transmissions després de la caiguda produïda en el present exercici, la qual cosa ha qualificat de “ciència-ficció”. El diputat del PP ha censurat que l'Executiu torni a incórrer en els mateixos errors de 2019, “basant el pressupost en ingressos ficticis” i li ha recordat a la consellera que “si segueix per aquest camí, lluny de reduir el forat de 500 milions en els comptes, aquest continuarà agreujant-se”. Costa ha lamentat que a conseqüència del desquadrament dels comptes es vagin a produir “retallades de serveis, increment de deute, pujades d'impostos; impagaments als proveïdors, que ja estan entre els pitjors pagats del país; o totes aquestes situacions a la vegada”.