PP Balears

El PP demana a Cort la “congelació generalitzada d’impostos i taxes per a l’any 2021”

• La formació reclamarà també que es rebaixin els costos fiscals per autònoms i pimes per estimular l’activitat econòmica davant la crisi econòmica de la COVID-19

El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Palma sol·licitarà demà en el transcurs del Debat de l'Estat de la Ciutat la "congelació generalitzada d'impostos i taxes per a l'any que així com la rebaixa dels costos fiscals per a autònoms i pimes" com baló d'oxigen per a l'economia i mecanisme de creació ocupació davant de la crisi econòmica derivada de la COVID-19.

En aquest sentit, el regidor popular Julio Martínez ha anunciat avui que "donada la situació de crisi econòmica que estan patint els ciutadans de Palma en l'actualitat i que, per les dades que es manegen, es mantindrà durant el 2021, des del PP proposarem la congelació generalitzada dels impostos i taxes per a l'próxim any".

Entre les mesures que plantejarà el PP de Palma està baixar el tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) "ja que, en cas contrari, es veurà incrementat en 2021 per acció de l'augment de la seva base liquidable", ha explicat el regidor popular Julio Martínez.

Respecte a la possibilitat de rebaixes dels costos fiscals municipals per autònoms-mos i pimes, Martínez considera que "hi ha un cert marge de maniobra" en taxes com la Taxa d'Incineració de Residus Sòlids Urbans (TIRSU), "els ingressos dels quals serveixen per pagar la factura de tractament del fems, que aquest any ha registrat un descens notable com a conseqüència de la caiguda de l'activitat turística i l'augment de la desocupació". El tractament d'aquests residus és competència del Consell de Mallorca, institució que fixa la tarifa que, es presumeix, es reduirà aquest any en un 20%. No obstant això, són els ajuntaments els encarregats del seu recaptació i tenen llibertat per decidir sobre l'augment, baixada o congelació del preu de la tarifa.

El regidor popular considera, a més, que Cort "ha tingut un superàvit de més de 6 milions" del passat Exercici raó per la qual "seria una rebaixa a proposar per al 2021 per ajudar el nostre comerç, que està patint una crisi doble per la manca de turistes i per les restriccions a la mobilitat que s'han aplicat als residents" des que al març es va decretar l'Estat d'Alarma. El PP també reclamarà el manteniment de l'exempció en la taxa de les terrasses per al 2021 i la disminució de l'IBI per al petit comerç.

Segons Martínez "és moment que l'Ajuntament de Palma demostri sensibilitat amb el temps de crisi que ens ha tocat viure. La capacitat econòmica en general dels nostres ciutadans serà menor, i per tant, els ajustos necessaris en el pressupost municipal no han de suposar una major càrrega fiscal, sobretot tenint en compte que l'equip de govern té la major despesa en assessors de la història municipal". Sobre aquest aspecte, cal recordar que Hila ha incrementat en un 170% el seu cercle d'assessors i alts càrrecs, que tenen un cost de més d'1 milió d'euros anuals.