PP Balears

Durán: “Al Govern li ha faltat previsió per a protegir als més vulnerables en residències i centres de discapacitat”

• Demana la revisió urgent de protocols i fer apilament de material per a afrontar un possible rebrot en condicions òptimes
• Critica que les ajudes socials “arriben tard i són del tot insuficients per a la magnitud de la crisi”
• Sol•licita ajudes extraordinàries per al lloguer i la convocatòria “immediata” de les ajudes ordinàries de 2020

La diputada del grup Parlamentari Popular, Marga Durán, ha lamentat aquesta horabaixa, durant la compareixença de la consellera d'Assumptes Socials, a petició dels ‘populars’, la “falta de planificació” del seu departament en relació a la gestió de la crisi del coronavirus. “Des de molt abans de la declaració de l'estat d'alarma va faltar decisió per a fer apilament de material i per a evitar els contagis dels més vulnerables en residències i centres de discapacitat”, ha dit Durán i ha criticat que “l'única mesura que es va prendre va ser la restricció de visites a residències i centres de menors”.

“El Govern hauria d'haver-se anticipat i prendre mesures eficients des del principi; vostès ja tenien informació i també l'obligació d'actuar, però no es va fer i les conseqüències han estat terribles”. En aquest sentit, la ‘popular’ ha apuntat que “avui dia hi ha 72 residents actius, dels quals 188 l'han superat i 87 han mort, en total 347. A més de 40 treballadors actius, dels quals 128 l'han superat, un total de 168”.

En aquest sentit, la diputada ha censurat “la improvisació, la falta de material i l'absència de mesures valentes i efectives, com la medicalización de residències”, al mateix temps que ha exigit revisió “urgent” de protocols i previsió en l'apilament de material sanitari i equips de protecció per a afrontar en condicions òptimes la possibilitat d'un rebrot en els pròxims mesos.

SENSE MESURES EFECTIVES DE RESCAT SOCIAL

D'altra banda, Marga Durán s'ha referit a les mesures socials adoptes pel Govern per a pal•liar els efectes de la crisi del coronavirus, i les ha qualificat de “totalment insuficients, tardanes i adoptades a remolc de les peticions dels sectors afectats o entitats”. Durán ha recordat que la seva formació va proposar una renda d'emergència de 600 euros durant un mínim de sis mesos per a famílies afectades per la crisi, a més d'una línia d'ajudes de 25 milions per a lloguer o pagament d'hipoteca, propostes que han estat rebutjades per l'Executiu.

“Senyora Santiago, les famílies estan cansades de veure anuncis d'ajudes però a principis de mes l'únic que els arriba són els pagaments fixos, que cada vegada els deixen més ofegats i els aboca a la cua de les ONGS per a recollir una bossa de menjar”, ha dit la diputada del PP i ha assenyalat que “l'ajuda de dos mesos de RESOGA -Renda Social Garantida- és totalment insuficient davant les dimensions d'aquesta crisi i tenint en compte que a Balears hi ha més de 240.000 persones en risc d'exclusió social” i ha demanat ajudes extraordinàries al lloguer i la convocatòria d'ajudes ordinàries de 2020.