PP Balears

Company demana que les mascaretes es retirin amb la targeta electrònica i es bonifiquin com els medicaments

• Sol•licita que siguin gratuïtes per a pensionistes, aturats i receptors d’una renda d'integració social
• Demana que la resta dels ciutadans aboni el mateix percentatge que amb els medicaments: un 40% per a rendes inferiors a 18.000 euros, un 50% per a rendes entre 18.000 i 100.000 euros i un 60% per a rendes superiors a 100.000 euros
• “Ara que l'ús de mascaretes en espais públics és obligatori, han de bonificar-se com els medicaments i ser gratuïtes per als col•lectius més vulnerables”

El Partit Popular de les Illes Balears insisteix que tal com va sol•licitar en una Proposició No de Llei, el passat 1 de maig, les mascaretes, mentre duri aquesta pandèmia, siguin considerades com un medicament finançat més, contemplant la gratuïtat per a pensionistes, aturats i receptors de la renda d'inserció social. Això, a més de que el repartiment de les mateixes als ciutadans es faci amb la recepta electrònica per a retirar en les oficines de farmàcia.

El president del PP balear, Biel Company, ha afirmat que “l'obligació d'usar mascareta decretada pel Govern de l'Estat a partir d'avui suposarà una despesa extra per a moltes persones i famílies en un moment d'especial dificultat econòmica” i ha afegit que “xerram d'una despesa mitjana de 60 euros mensuals per persona, tenint en compte que la mascareta quirúrgica recomanada pel Ministeri té un preu de 0,96 euros unitat i ha de canviar-se cada quatre hores. Una xifra que es dispararà per sobre dels 150 euros mensuals per a una família normal”.

Per això, Company demana que, a més de la gratuïtat per a aturats, pensionistes i receptors de la renda d'inserció social, la resta dels ciutadans abonin el mateix percentatge que en la compra de medicaments: un 40% per a rendes inferiors a 18.000 euros, un 50% per a rendes entre 18.000 i 100.000 euros i un 60% per a rendes superiors a 100.000 euros. A més, la iniciativa registrada pels ‘populars’, a través de la diputada Tania Marí, demana que el Parlament de les Illes Balears insti al Govern al fet que es faciliti el nombre de mascaretes d'ús diari perquè es pugui cobrir la demanda, com a mínim, de 7 a 15 dies.

Cal recordar que el 7 d'abril de 2020, el Consell General de Col•legis Oficials de Farmacèutics va remetre una carta al Ministre de Sanitat per a oferir la xarxa d'oficines de farmàcia - més de 22.000 en tot el territori nacional - com a punt de distribució de les mascaretes a tota la població, argumentant per a això, entre altres avantatges, "la possibilitat que suposa determinar i donar prioritat en la dispensació de màscares als grups de població més vulnerables, o el control absolut en temps real de les màscares rebudes en cada farmàcia, la seva dispensació conforme els criteris establerts sense la intromissió de supòsits distribuïdors que estan actuant amb finalitats especulatius”.

Per al PP "les oficines de farmàcia amb les quals compten les Illes Balears, és el recurs sanitari que disposa d'un ampli horari d'atenció al públic, sense que sigui necessari cita prèvia, ni existeixi llista d'espera”. El Grup Parlamentari Popular considera que el repartiment de mascaretes a través de les farmàcies alleujaria la sobrecàrrega d'altres recursos assistencials del Sistema de Salut, evitant el seu col•lapse en un moment com aquest. “Ara que l'ús de màscares en espais públics ha passat a ser obligatori, resulta fonamental que es bonifiquin d'igual manera que els medicaments i siguin gratuïtes per als col•lectius més vulnerables”, ha conclòs Company.