PP Balears

Company a Armengol: “Lideri la crisi sanitària i econòmica del coronavirus i tindrà al seu costat al Partit Popular”

• Critica la falta de material sanitari que “posa en risc als nostres professionals i contribueix a la propagació del virus”
• Lamenta la falta de previsió i de mesures per a pal•liar la crisi econòmica que “enfrontarem després de vèncer al virus”
• Demana que es compleixi amb les recomanacions de l'OMS i s'incrementi immediatament el nombre de tests
• “El PP està demostrant la seva lleialtat al Govern i el continuarà fent, però una oposició responsable no significa submissió”

El president del PP de les Illes Balears, Biel Company, ha assistit aquest matí a la compareixença de la presidenta del Govern en el Parlament i li ha demanat que “comenci a liderar la crisi del coronavirus i tindrà al costat al Partit Popular, fins i tot si els seus socis li fallen”.

El president dels ‘populars’ de Balears ha volgut començar la seva intervenció amb un missatge de suport als afectats per la pandèmia i als seus familiars i reconeixent i agraint la labor de tot el personal sanitari, “que són els veritables herois, lluitant en primera línia contra l'expansió del virus i arriscant-se diàriament a un possible contagi”. També s'ha referit a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, a l'Exèrcit, als treballadors de supermercats farmàcies, transport públic, neteja… “A tots els alcaldes que, des de l'inici d'aquestes crisis han hagut d'adoptar decisions valentes i difícils i també, a tots els ciutadans, als quals correspon un paper menys actiu, però no menys important, com és el de complir amb les normes i recomanacions de les institucions”, ha dit el dirigent del PP.

OPOSICIÓ RESPONSABLE

Company ha recordat que “des de l'inici d'aquesta crisi sanitària, el PP balear ha mostrat el seu suport en tot moment a l'actuació de les nostres autoritats, tant a nivell local com nivell nacional, més enllà que, al nostre entendre, s'hagin pogut cometre errors, s'hagi produït descoordinació i algunes mesures s'hagin aprovat amb retard” i ha afegit que “no és moment de retrets polítics. Quan superem aquesta situació d'emergència sanitària, tindrem l'ocasió de veure com s'ha gestionat aquesta crisi, quins errors s'han pogut cometre i serà el moment de treure conclusions que puguin servir per a afrontar futures emergències que puguin plantejar-se. Ara és el moment d'estar tots units, de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries i de vèncer aquesta pandèmia el més aviat possible i amb el menor nombre d'afectats i morts possible”.

ESCASSETAT DE MATERIAL Als HOSPITALS

No obstant això, el dirigent del PP ha assenyalat que “fer una oposició responsable no és desistir de la nostra obligació de controlar al Govern” i ha fet referència a la falta de material que avui dia estan patint els professionals sanitaris i els treballadors de les residències de la Tercera Edat. “Els professionals necessiten el nostre suport i agraïment, però sobretot, disposar del material suficient per a realitzar la seva labor en condicions de màxima seguretat i eficiència”.

Així, Company s'ha referit al fet que “s'està utilitzant material de ‘usar i tirar’ durant un torn sencer, amb el risc de contagi que això comporta” i ha criticat que “no s'estiguin realitzant test a professionals que tenen contacte directe amb pacients que han donat positiu i, a vegades, s'estigui utilitzant el mateix *EPI per a diferents pacients”, la qual cosa “posa en risc la salut dels treballadors i contribueix a propagar el virus, queixa que estan manifestant els propis metges i infermers”. “Per què no es van anticipar als esdeveniments i van ordenar compra de material per part de la conselleria, com s'ha fet en altres comunitats?”.

FALTA DE TRANSPARÈNCIA

El president del PP ha fet al•lusió a “una notícia que hem conegut en els últims dies sobre la persecució per part de la direcció de Son Espases als qui parlessin amb la premsa. Si és així, li haig de dir que no és de rebut que s'ocupin més de perseguir als professionals que al virus”.

Així, Company ha criticat la falta de transparència per part del Govern i ha demanat que, com ocorre en altres comunitats autònomes, “es doni una informació més detallada de l'evolució del coronavirus a Balears”, perquè “sembla que s'ha intentat minimitzar el nombre de contagis per a donar a entendre que la situació és menys greu que en altres comunitats”. “En una notificació interna de la Conselleria, sobre les línies bàsiques del procediment d'actuació del coronavirus, del 15 de març, s'estableix que a l'hora de notificar els casos a la Direcció General, només es refereixin als casos probables o confirmats. La resta, els casos possibles als quals s'envia a aïllament domiciliari durant 14 dies, no es notifiquen i, per tant, no apareixen en cap estadística”, ha dit el ‘popular’.

NECESSITAT D'INCREMENTAR ELS TESTS

Company ha lamentat que, “en contra de les recomanacions de l'OMS de realitzar ‘test, test i més test’, a Balears només se li estiguin fent proves als qui presenten símptomes greus”. En aquest sentit, li ha demanat a la presidenta que “incrementi immediatament el nombre de tests, perquè és l'única manera de saber a què ens enfrontem” i li ha proposat que “es realitzin proves en les residències i tests ràpids en cotxes”.

A més, el portaveu del Grup Parlamentari Popular s'ha referit al “col•lapse continu del 061”. “Hi ha persones que porten més d'un dia cridant i no han aconseguit contactar”, per la qual cosa ha demanat al *Govern que solucioni aquest problema de manera immediata.

MESURES PER A PAL•LIAR L'IMPACTE ECONÒMIC DE LA CRISI DEL CORONAVIRUS

El president del PP balear ha afirmat que “ara toca bolcar-se en la contenció del virus, però quan superem aquesta situació ens enfrontarem a un paisatge econòmic molt complicat”. “Ha fet alguna previsió el Govern sobre l'impacte en el PIB que tindrà aquesta crisi?, en quin escenari s'està treballant a sis mesos vista?, quines mesures hi ha previstes?, perdrem tota la temporada turística?”, ha dit el portaveu del PP en el Parlament.

A més, Company ha destacat que “les mesures de l'Estat i la línia d'avals de 50 milions d'euros anunciada pel Govern, són insuficients i no basten per a ajudar les empreses a subsistir; empreses que avui dia estan realitzant ERTEs generalitzats perquè no tenen ingressos i no poden pagar als seus treballadors”, per la qual cosa li ha demanat a la presidenta que “adopti mesures valentes per a afrontar les conseqüències econòmiques de la crisi actual i ens tindrà al seu costat”.

Així, el president del PP ha proposat solucions pròpies de ‘economia de guerra’ com: la reducció o eliminació de totes les partides no essencials dels pressupostos; la reducció de totes les subvencions innecessàries; l'exoneració completa d'impostos a empreses i autònoms; els préstecs de tresoreria a zero per cent interès i subvencions suficients a fons perdut per a empreses i autònoms amb forta caiguda d'ingressos. “Esperem que en l'àmbit econòmic no es reaccioni igual de tarda que en el sanitari”, ha conclòs Biel Company.