PP Balears

Aprovada la proposta del PP perquè el decret de mesures econòmiques urgents es tramiti com a llei

• El PP va demanar que la norma es tramités com a projecte de llei perquè l'oposició pugui realitzar aportacions
• Company critica que el president del Parlament hagi tractat d'impedir el dret al vot de diversos diputats per a “salvar la votació al Govern”
• Toni Costa critica la falta de rumb del Govern i demana que es fixi l'objectiu en la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball
• Company a Armengol: “És el moment d'ajudar a les famílies, a les empreses i a totes aquelles persones que segueixen sense cobrar l’ERTO”

El decret llei de mesures econòmiques urgents del Govern serà finalment tramitat com a llei tal com ha sol•licitat des del principi Biel Company, president del PP de les Illes Balears. En un polèmic Ple celebrat avui, la proposta ha tirat endavant amb 30 vots a favor i 29 en contra.

El problema s'ha originat a l'hora de realitzar les votacions de convalidació del decret i de la seva tramitació com a llei, ja que hi havia tres diputats que no havien votat telemàticament i han sol•licitat fer-ho de manera presencial. Els seus vots eren clau perquè prosperés la tramitació com a llei i, davant aquesta circumstància, el president del Parlament ha suspès la sessió al•legant que no podien votar. Finalment s'ha procedit a realitzar les votacions i la sol•licitud del PP de tramitar el decret com a llei, recolzada per altres partits, ha estat aprovada.


Prèviament, el portaveu adjunt del Grup Popular, Antoni Costa, havia justificat la postura contrària del PP a l'aprovació de la norma perquè “en res contribueix a la reactivació de l'economia” i havia defensat la seva tramitació com a llei “perquè tots els partits puguin realitzar aportacions”.

Durant el torn d'intervencions del debat sobre el decret llei del Govern, Costa ha assenyalat que “inicialment la senyora Armengol va dir ‘va vendre’ que seria un decret per a impulsar l'economia, i des del PP li vam donar la benvinguda a les nostres propostes per a la reactivació. No obstant això, quan es va publicar en BOIB i vam poder conèixer la lletra petita, ens vam adonar que aquesta norma no impulsarà l'activitat econòmica, i molt menys amb el decret de ‘intervenció del territori’ que va aprovar la setmana passada”, al que ha afegit que “lamentablement el Govern està utilitzant el coronavirus com a excusa per a modificar altres normatives i fer canvis que ja tenia previstos, alguna cosa que des del PP no secundarem” i s'ha referit als canvis en la llei de turisme, la llei d'urbanisme, normativa mediambiental, els canvis en la llei de carretes de 1990 i moltes altres modificacions normatives incloses en les disposicions addicionals

“Des del Partit Popular defensem reformes estructurals per a impulsar l'economia, per això hem demanat en nombroses ocasions que es recuperin les lleis que durant la legislatura 2011-15 van ser reeixides i van permetre que l'activitat econòmica creixés i es generessin llocs de treball, com van ser la llei del Sòl, la de Turisme, o l'Agrària”, ha dit el diputat del PP i ha recordat que els ‘populars’ van presentar un pla amb mesures efectives per al rescat econòmic i social de Balears i el Govern ho va rebutjar.

En aquest sentit, el ‘popular’ ha assenyalat que “la manera d'actuar del Govern és a cop de decret i sense consensuar amb Consells, ajuntaments, agents socials, ni oposició. Prova d'això és que, dels deu decrets llei aprovats per l'Executiu cap s'ha tramitat com a projecte de llei”, per la qual cosa ha apuntat que “Armengol governa des del ‘ordeno i comandament’ i el continu menystinc al Parlament”. “La presidenta del Govern no té política econòmica, no hi ha rumb en el seu Executiu, no sabem si vol impulsar l'economia o paralitzar-la”, ha conclòs Costa.

“L'ÚNICA IDEOLOGIA QUE HA D'HAVER-HI ARA ÉS LA D'AJUDAR ELS CIUTADANS A RECUPERAR LA NORMALITAT”

El president i portaveu del Grup Parlamentari Popular, Biel Company, ha preguntat aquest matí a la presidenta del Govern si creu que les seves polítiques estan produint reactivació econòmica i ha assenyalat que “avui hem conegut les dades d'atur de maig i Balears és, amb diferència, la comunitat amb major augment, un 92%, tenim 74.689 aturats, 35.792 més que fa un any”.

Company ha criticat que Armengol “continuï esperant que Sánchez vingui ajudar-nos, la qual cosa seria encara pitjor, perquè tots sabem com les hi gasta amb Balears” i ha censurat que els nous decrets del Govern “no ajudin a la reactivació, perquè darrere del titular es descobreix la ineficàcia i el caràcter partidista de moltes de les mesures”, al que ha afegit que “no són moments per a fer partidisme”.

El president del PP ha assenyalat que “és el moment d'ajudar als qui porten dos mesos sense cobrar l’ERTO, al petit comerç, a les famílies que continuen esperant mesures de conciliació, als joves i als no tan joves als quals els resulta impossible accedir a un habitatge”. Company ha recordat que “en nombroses ocasions li he ofert el suport del PP i vostè l'ha menyspreat, com va fer la setmana passada ridiculitzant les més de 125 mesures que hem presentat des que es va decretar l'estat d'alarma, encara que després s'hagi retratat copiant algunes d'elles” i ha lamentat “la supèrbia i la prepotència de la presidenta”, així com que “en dos mesos i mig només ens hagi convocat una vegada per a afrontar la crisi”.

Biel Company ha afirmat que “ara l'única ideologia d'hauria d'haver-hi és la d'ajudar les persones a recuperar la normalitat. Nosaltres volem contribuir a això, abandoni la supèrbia i deixi's ajudar”