PP Balears

El PP denuncia "la ineficàcia" de l' Ingrés Mínim Vital i "la inactivitat" del Govern central davant l'augment de la pobresa a les Balears

• De novembre a febrer s'han realitzat 6.326 peticions a les Balears i només 380 s'han resolt a favor

• Marga Prohens: "El IMV és una estafa social enlloc de l'escut social que havien promès"

El Partit Popular assenyala "la ineficàcia" de l' Ingrés Mínim Vital (IMV) per a ajudar els més desfavorits. El Govern d'Espanya afirma; a petició dels diputats nacionals per Balears, Marga Prohens i Miquel Jerez, que, de novembre a febrer, 6.326 balears han sol.licitat la seva adhesió a les ajudes. No obstant això, només 380 s'han resolt a favor. Des de la seva posada en marxa, 30.820 ciutadans de les Illes han requerit l'ajuda, però únicament s'ha concedit a 1.656 persones. És a dir, el 5,37% dels sol·licitants.

Així mateix, la formació mostra el seu malestar "per l'opacitat del Govern d'Espanya" enfront de les preguntes dels diputats balears. Prohens i Jerez han requerit conèixer quines són les principals causes per les quals es rebutja adherir-se a l'IMV, quin és l'import mitjà de l'ajuda, quantes famílies nombroses o monoparentals poden accedir a aquestes, entre altres qüestions. "L'Executiu nacional no ha ofert cap resposta a cap de les qüestions exigides", apunten Prohens i Jerez que afegeixen que "des de desembre, l'IMV penalitza a les famílies de la regió amb persones dependents, ja que l'Estat resta les ajudes a la dependència de la quantia final de l'Ingrés Mínim Vital ".

L'ONG Oxfam Intermón va exposar, el passat juny, que Balears seria la regió més afectada pels efectes de la pandèmia de la Covid-19. L'organització va anunciar un increment de l'11,7% de persones per sota de la línia de pobresa a les illes. Les darreres setmanes s'ha vist un augment en el nombre de persones en les "cues de la fam". En aquestes, es troben nous perfils de ciutadans que mai havien estat anteriorment com famílies monoparentals o persones en atur que mai abans havien tengut unes condicions tan crítiques com l'actual. "Aquesta situació provoca l'augment de desigualtat entre els ciutadans. Això afecta especialment els col·lectius vulnerables com els nins, les dones o la gent gran ".

Pel que fa a l'atur, va augmentar un 37,99% a la regió durant el 2020. 84.339 persones estan en aquesta dramàtica situació segons dades del Ministeri de Treball. En total, la desocupació va augmentar en 23.218 individus durant 2020 a les illes. De la mateixa manera, l'economia balear es va desplomar un 20% el 2020. Ha estat la pitjor comunitat autònoma pel que fa a aquest registre segons l'estimació de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). Les polítiques de la presidenta del Govern, Francina Armengol, han servit per augmentar aquests nombres. El seu suport insuficient a sectors estratègics com la restauració o l'hostaleria, entre d'altres, ha augmentat la crisi econòmica i social que viuen els illencs.

Amb tot, Marga Prohens lamenta que el Govern d'Espanya es negui a "destinar 71 milions a la lluita contra la creixent pobresa infantil quan ha incrementat en 736 els alts càrrecs de Govern". La diputada assegura que "el IMV és una estafa social en lloc de l'escut social que havien promès des de l'Executiu".

El Partit Popular també denuncia les mesures adoptades pel Govern dels Illes Balears que "no han servit per a reactivar l'economia ni per a millorar la salut de la ciutadania, sinó per empitjorar el benestar de la societat".